Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man

Samen duurzaam leren en leven

Slootjesdag 2024 bij De IJzeren Man

ActiviteitOnderzoek naar waterdiertjes
Datumzondag 9 juni
Aanvang1e groep 10.00 uur en 2e groep 11.30 uur
TrefpuntNatuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 Weert
ContactpersoonMia Gabriëls
AanmeldenVooraf aanmelden via mail naar aanmelden@ivnweert.nl o.v.v. Slootjesdag 2024

Inhoudelijke toelichting;

Op zondag 9 juni organiseert IVN Weert e.o. de jaarlijkse Slootjesdag. Kinderen kunnen dan samen met hun (groot)ouders op avontuur langs de waterkant bij het NMC De IJzeren Man in Weert. Gewapend met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten onderzoek je welke dieren er leven in de sloot. Gidsen van IVN Weert staan klaar om daarbij te helpen.
Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Misschien vind je wel een waterschorpioen of een staafwants. Welke andere dieren leven nog meer in de sloot?
Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot.

De waarnemingen kunnen op een kaart ingevuld worden. Daarna kunnen ze thuis doorgegeven worden op de website van www.waterdiertjes.nl. Daarmee help je mee aan kennis over de waterkwaliteit van slootjes.
Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant! Ga naar www.ivn.nl/slootjesdagen voor meer informatie.

Praktische informatie;

Deelname aan Slootjesdag is gratis

Wil je deelnemen aan de Slootjesdag op 9 juni in Weert? Meld je dan vooraf aan. Stuur een mailtje naar aanmelden@ivnweert o.v.v. Slootjesdag. Aanmelden kan tot zaterdag 11 juni 12.00 uur. Vermeld bij de aanmelding de naam en het aantal personen en de starttijd 10 uur of 11.30 uur aan.  Na aanmelding ontvang je een bevestiging met aanvullende informatie.

Bij het trefpunt NMC De IJzeren Man worden om 10.00 u. resp. 11.30 u. de materialen uitgereikt, die nodig zijn voor het onderzoek. Daarna ga je onder begeleiding van een gids naar de schepplek en kun je aan de slag.

Over IVN
IVN Weert is een vrijwilligersafdeling van het IVN.
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. De 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!