Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man

Samen duurzaam leren en leven

Activiteit: Opleiding IVN Landschapsgids in Midden-Limburg


Inhoudelijke toelichting;

Het landschap, zeker dat in de eigen omgeving, krijgt steeds meer belangstelling. Wie wil er niet meer weten over de regio waarin je bent opgegroeid en/of woont? Daarom groeit de behoefte aan mensen die het landschap kunnen uitleggen. Tijdens de IVN-opleiding tot Landschapsgids in Midden-Limburg maak je uitgebreid kennis met het landschap en leer je hoe je een groep mee op pad kunt nemen.

De opleiding bestaat uit theorieavonden en praktijkochtenden. Hierbij vormen de diverse onderdelen van het landschap, zoals geologie, bodem, klimaat, water, flora, fauna en de mens, de inhoudelijke basis. Daarnaast leer je hoe om te gaan met een groep en hoe je optimaal inhoudelijk rendement en/of beleving kunt halen uit een landschapsactiviteit. De aanmelding voor deze opleiding is geopend.


Praktische informatie;
  • De kosten voor deelname aan de opleiding zijn € 150,-
  • Van de deelnemer wordt gevraagd om lid te zijn/worden van een IVN-afdeling (kosten € 25,- per jaar).
  • De afdeling Weert e.o. neemt de eerste twee jaar de lidmaatschapskosten voor haar rekening. Bent u reeds lid? Dan betaalt u dus € 100,- voor de opleiding. U moet dan wel de cursus afronden.
  • De opleiding start 28 augustus 2024 en loopt tot 2 juli 2025.
  • De theorielessen vinden plaats op woensdagavonden in het gemeenschapshuis ’t Leuke, Leukenstraat 6, 6099 AR te Beegden.
  • De praktijklessen zijn op de zaterdagochtenden op verschillende natuurlocaties van Midden-Limburg

Deelnemen;
Wil je je inschrijven voor deze opleiding? Mail dan naar: landschapsgidsenopleiding@ivnhelden.nl en geef je naam (voor- en achternaam), huisadres, telefoonnummer en je IVN-afdeling door. Ben je geen IVN-lid, geef dit dan aan. Ook voor vragen kun je naar dit e-mailadres mailen of telefonisch contact opnemen met de contactpersonen van de opleiding. Je vindt hun telefoonnummers onder aan deze pagina.

Of meld je aan via het aanmeldformulier op de website van IVN Weert:

https://www.ivn.nl/afdeling/weert-eo/nieuws/aanmelden-voor-ivn-landschapsgidsenopleiding-midden-limburg-gestart/

Hier vind je ook het complete lesprogramma.


Contactpersonen;
Harrie Peeters (IVN Helden e.o.)06-31687324
René Horsten (IVN Roermond)06-22468910
Hans de Leeuw (IVN Weert e.o.)06-49952776


Over IVN
IVN Weert is een vrijwilligersafdeling van het IVN.
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. De 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!