Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man

Samen duurzaam leren en leven

Weidevogels en zenderonderzoek aan de Ospelse patrijzen

Lezing doorWillem Maris
Georganiseerd doorWerkgroep Lezingen IVN Weert e.o.
Datumdinsdag 9 april
Tijd19:30
PlaatsNatuur- en Milieucentrum ‘De IJzeren Man’ Geurtsvenweg 4 Weert
Toegang€ 2,- inclusief koffie of thee

Inhoudelijke toelichting;
 
Beide presentaties worden gegeven door Willem Maris, onderzoeker boerenlandvogels bij het Agrarisch Collectief Natuurrijk Limburg.

Vanwege de ontwikkelingen in de landbouw in het Peelgebied zijn beide presentaties over boerenlandvogels actueler dan ooit.

In de eerste presentatie wordt ingegaan op de bestandsontwikkeling van weidevogels in het agrarisch gebied aan de zuidkant van de Peel. Dit is het laatste weidevogelbolwerk van Limburg. Kieviten, scholeksters, wulpen en zelfs onze Nationale Vogel, de grutto, kun je hier nog aantreffen. Hoe gaat het met deze populaties, en wat is het perspectief?

Na de pauze volgt een presentatie over patrijzen. Sinds 2019 worden in Ospel jaarlijks een aantal patrijzen gezenderd om vast te stellen waar ze zich het liefst ophouden in het huidige grootschalige boerenland. Deze gezenderde patrijzen worden letterlijk op de voet gevolgd. Met verrassende bevindingen. Waar je ze zou verwachten zitten ze niet. En waar je ze niet verwacht, zitten ze wel.

Over IVN
IVN Weert is een vrijwilligersafdeling van het IVN.
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. De 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!