Klimaatbewuste jongeren gezocht: gemeente Weert en NMC Weert zetten in op duurzame toekomst met jongerengroep

Gemeente Weert en het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man in Weert roepen klimaatbewuste jongeren op om mee te doen aan Jongeren voor de Toekomst: dit is een groep jongeren tussen de 15 en 18 jaar die zich wil inzetten voor een duurzamer Weert. Om jongeren actief te betrekken bij thema’s als klimaat en energie, nodigt de gemeente jongeren uit om deel te nemen aan Jongeren voor de Toekomst.

Wethouder Lizbeth Steinbach, onder andere verantwoordelijk voor duurzaamheid, de energietransitie en onderwijs, benadrukt het belang van deze jongerengroep: "We willen niet alleen praten over een duurzame toekomst, maar ook samen met jongeren concrete stappen zetten. Deze groep biedt een platform voor creatieve ideeën en innovatieve oplossingen, bijvoorbeeld over de energietransitie en wat dat betekent voor de jeugd. We zijn ervan overtuigd dat de frisse blik van jongeren van onschatbare waarde is in onze inspanningen voor een groenere en duurzamere gemeente. Zo zorgen we samen voor een eerlijker, kansrijk en groener Weert."

De jongerengroep wordt ondersteund door een ervaren coach en dient als een waardevol leertraject. Deelnemers krijgen de kans om hun kennis over klimaat en energie te verdiepen, deel te nemen aan bedrijfsbezoeken en excursies via het Natuur- en Milieucentrum en directe invloed uit te oefenen op het beleid van de gemeente. Daarnaast debatteren zij in de Weerter klimaattop (‘Klimaatpraat’) over onderwerpen als landbouw, energietransitie en transport. De nadruk van Jongeren voor de Toekomst ligt op de mogelijkheden die jongeren hebben om zich in te zetten voor een beter klimaat.

Jongeren voor de Toekomst is voortgekomen uit de 'Weerter Klimaatmaand' van 2022. Tijdens deze maand werd in samenwerking met het onderwijs aandacht besteed aan het klimaat. De leerlingen waren zo enthousiast dat ze een blijvende groep vormden die activiteiten organiseert rondom klimaatkwesties. Cian de Vreeze, oud-deelnemer van Jongeren voor de Toekomst: “Door Jongeren voor de Toekomst kwam ik in contact met jongeren die zich ook bezighielden met het klimaat. Ik was heel erg verrast door de veel verschillende ideeën die naar voren kwamen om Weert klimaatvriendelijker te maken.”

Jongeren tussen de 15 en 18 jaar worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan Jongeren voor de Toekomst. Aanmelden kan tot 5 maart via info@nmcweert.nl. Jongeren voor de Toekomst komt eens per twee weken samen.

NMC_Logo-Footer.png

Samen met onze kernpartners streven we naar een duurzame samenleving met respect voor de natuur en het milieu.

bekijk onze partners

Contact

Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert

+31 (0)495 – 52 48 93


Openingstijden

Zomertijd:
1 april tot 31 oktober
Ma t/m vrij: 10.00u tot 17.00u
Za & zo: 13.00u tot 17.00u

Wintertijd:
1 november tot 31 maart
Ma t/m vrij: 10.00u tot 16.00u
Za & zo: 13.00u tot 16.00u