WANDELEN & FIETSEN

NMC Weert is toegangspoort van Grenspark KempenBroek. In dit natuur- en recreatiegebied zijn veel wandel- en fietsroutes.

Trek je wandelschoenen aan, pak je fiets, en ontdek zelf hoe afwisselend het landschap en de natuur is.

ROUTES IN ONS GEBIED

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark KempenBroek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.

Het KempenBroek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Op talloze manieren kan je het KempenBroek verkennen.

Je kan hier niet alleen wandelen maar ook fietsen, mountainbiken, paardrijden en mennen. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Wist je dat er op weinig plaatsen in de Benelux zoveel soorten libellen voorkomen als in KempenBroek. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.

Wandelen 

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het KempenBroek, een indrukwekkend restant van wat ooit een grensoverschrijdend en uitgestrekt moeras was. Na een gedeeltelijke ontginning groeide het uit tot een mozaïek van landschappen: moerassen, vennen, beekvalleien, hooilanden en landbouwgebieden. Je vindt hier een gevarieerd landschap dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur.

De gevarieerde routes in het GrensPark zijn duidelijk bewegwijzerd en gunnen je een blik op de mooiste plekjes. Mensen met een handicap worden ook zeker niet vergeten, heel wat routes zijn rolstoelvriendelijk.

meer info

Fietsen

Via rustige landwegen en fraaie fietspaden is het GrensPark KempenBroek bijzonder goed per fiets te ontdekken. Fietsen in Limburg is een bekend begrip. Je kunt je fietstocht naar eigen keuze samenstellen dankzij de handige knooppunten. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is.

Een handig hulpmiddel hierbij is de Fietskaart KempenBroek. Deze kaart geeft een overzicht van het fietsroutenetwerk in het GrensPark en bevat ook enkele suggestieroutes. Je ziet er vanzelfsprekend waar je kunt stoppen voor een lekker kopje koffie, waar de trekpleisters van de streek zich bevinden en waar de onthaalpunten van het GrensPark KempenBroek precies liggen.

Let wel! Het netwerk strekt zich uit aan beide zijden van de grens, maar de knooppuntbordjes zijn in Nederland groen van kleur en in België blauw.

meer info

Moutainbiken

In Weert en omgeving vind je een 58 km lange route, opgebouwd uit twee lussen zodat je de afstand zelf kunt bepalen. De noordelijke lus gaat door de Weerter- en Budelerbergen, de zuidelijke lus door de Laurabossen, het Wijffelterbroek en de Tungelerwallen. De GPS-track is beschikbaar op deze website, en een analoge versie is te verkrijgen via de webshop, VVV's en Toerisme Limburg.

De route is gemarkeerd met zeshoekige witte bordjes met het mountainbikelogo en heeft startplaatsen in Weert en Stramproy. De route sluit aan op het 270 km lange mountainbikenetwerk van Belgisch Noord-Limburg en op de routes van Nederlands Limburg en Zuid-Oost Brabant.

meer info

Ruiterpaden

Hou je van paardrijden of aangespannen rijden? Dan ben je in Weert op de juiste plek. Daar vind je immers een ruiterroute netwerk, bewegwijzerd met knooppunten. Het overgrote deel van de route is berijdbaar voor zowel ruiters als menners. Het netwerk sluit aan op de ruiterroutes in Cranendonck (110 km) en Belgisch Limburg (600 km).

In Weert lopen de routes door een aantal schitterende natuurgebieden. In het gedeelte ten noorden van de Zuid-Willemsvaart worden de Weerter- en Boshoverheide doorkruist. Ten zuiden van de Zuid-Willemsvaart komen ruiters en menners door het IJzeren Man gebied, Kruispeel, Laurabossen, Wijfelterbroek, Stramproyerheide en de Tungelerwallen.

meer info

Alle wandellussen op één kaart

GrensPark KempenBroek biedt ontelbaar veel kwaliteitsvolle wandellussen: perfect bewegwijzerd, combineerbaar en op maat van iedereen. De nieuwe streekkaart van KempenBroek bundelt het volledige aanbod van het GrensPark. Op de kaart vind je alle wandellussen maar ook de nieuwe wandelwissels. Dit is ideaal voor de wandelaar die zelf een wandeling wil samenstellen. Je kan via de wandelwissels verschillende lussen aan elkaar rijgen en van het éne wandelgebied overstappen naar het andere.

De wandelbox en de losse kaarten zijn verkrijgbaar in onze winkel!

onze winkel

NMC_Logo-Footer.png

Samen met onze kernpartners streven we naar een duurzame samenleving met respect voor de natuur en het milieu.

bekijk onze partners

Contact

Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert

+31 (0)495 – 52 48 93


Openingstijden

Zomertijd:
1 april tot 31 oktober
Ma t/m vrij: 10.00u tot 17.00u
Za & zo: 13.00u tot 17.00u

Wintertijd:
1 november tot 31 maart
Ma t/m vrij: 10.00u tot 16.00u
Za & zo: 13.00u tot 16.00u