DE TENTOONSTELLING

Kijk eerst binnen om buiten te ontdekken! Ontdek de verschillende prachtige natuurlandschappen van Weert in onze tentoonstelling. Elk eiland heeft een eigen verhaal. Er groeien specifieke planten, leven verschillende dieren en het hele ecosysteem verschilt van landschap tot landschap.

Wandel daarna buiten door onze prachtige tuin en het omliggende gebied. Ga daar op zoek naar deze verschillende landschapstypen. Je zult versteld staan van de onderlinge verschillen in planten- en diersoorten.

DE VERSCHILLENDE NATUURLANDSCHAPPEN

We hebben een tentoonstelling gemaakt van de in het Grenspark KempenBroek en IJzerenman gebied aanwezige lappendeken aan natuurlandschappen. Ieder landschap heeft z'n eigen kleur en bestaat uit een eiland. In één oogopslag zie je wat er groeit en leeft. Laat je verrassen en inspireren door onze nieuwe tentoonstelling!

Stuifzand

Dit landschap is gevormd door historische zandafgravingen. Je vindt er open zandvlakten en begroeide duinen, wat een uniek ecosysteem vormt voor verschillende plant- en diersoorten.

Heide

De heidevelden in Natuur en Recreatiegebied de IJzeren Man zijn typisch voor deze regio. Ze bieden een thuis aan vele zeldzame en bedreigde soorten flora (planten) en fauna (dieren). De heide bloeit prachtig in de late zomer met paarse tinten.


Bos

Het natuurgebied omvat uitgestrekte bosgebieden met een mix van loof- en naaldbomen. Deze bossen bieden schaduwrijke wandelpaden en een leefomgeving voor veel vogels en andere dieren.


Ven en plas

De naam 'De IJzeren Man' verwijst naar een grote plas die in dit natuurgebied ligt. Daarnaast zijn er meerdere kleinere vennen en waterpartijen, die bijdragen aan de biodiversiteit en mogelijkheden bieden voor watervogels en amfibieën. De vennen en plassen zijn bij uitstek de plek voor waterjuffers en libellen. 


Moeras

Rondom de vennen en plassen vind je moerasachtige gebieden met rietvelden en andere waterminnende beplanting. Deze gebieden zijn belangrijk voor de waterhuishouding en vormen een broedplaats voor meerdere vogels.


Akkers en weiland

Naast de heide en bosgebieden zijn er open graslanden te vinden. Deze worden vaak gebruikt voor begrazing en zijn een overgangsgebied tussen de andere landschappen.

Beekdal

Slingerende waterstroompjes zorgen ervoor dat het landschap dynamisch is en blijft veranderen. Het water neemt op zijn weg grond mee, om weer ergens anders af te zetten. Daarmee blijft een beekdal in beweging. Waterplanten, insecten en vogels vinden daar hun plekje.

Bermen

Overal waar je komt tref je bermen aan. Je komt er met de fiets langs, soms loop je er gewoon doorheen of je ziet het vanuit de auto of de trein. Het lijkt niet zo'n spannend maar het zijn belangrijke toevluchtsoorden voor allerlei planten en dieren. Het zijn de groene linten in ons landschap die gebieden verbinden.

GA ONTDEKKEN BIJ HET KINDER DOE-PLEIN

Vast onderdeel van de nieuwe dynamische tentoonstelling is een spiksplinternieuw Kinder Doe-plein. Je gaat hier op ontdekkingstocht via de microscoop, je ontdekt hoe stuifzand werkt en kunt zelf een verstuiving veroorzaken en nog veel meer. Er zijn vragen en weetjes.

En....als ze willen, mogen je ouders ook meedoen.

NMC_Logo-Footer.png

Samen met onze kernpartners streven we naar een duurzame samenleving met respect voor de natuur en het milieu.

bekijk onze partners

Contact

Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert

+31 (0)495 – 52 48 93
info@nmcweert.nl

Openingstijden

Zomertijd:
1 april tot 31 oktober
Ma t/m vrij: 10.00u tot 17.00u
Za & zo: 13.00u tot 17.00u

Wintertijd:
1 november tot 31 maart
Ma t/m vrij: 10.00u tot 16.00u
Za & zo: 13.00u tot 16.00u