DE TENTOONSTELLING

Kijk eerst binnen om buiten te ontdekken! Ontdek de verschillende prachtige natuurlandschappen van Weert in onze tentoonstelling. Elk eiland heeft een eigen verhaal. Er groeien specifieke planten, leven verschillende dieren en het hele ecosysteem verschilt van landschap tot landschap.

Wandel daarna buiten door onze prachtige tuin en het omliggende gebied. Ga daar op zoek naar deze verschillende landschapstypen. Je zult versteld staan van de onderlinge verschillen in planten- en diersoorten.

DE VERSCHILLENDE NATUURLANDSCHAPPEN

We hebben een tentoonstelling gemaakt van de in het Weerterland aanwezige lappendeken aan natuurlandschappen. Ieder landschap heeft z'n eigen kleur en bestaat uit een houten kubus. In één oogopslag zie je wat er groeit en leeft. Laat je verrassen en inspireren door onze nieuwe tentoonstelling!

Zand verstuivingen en duinen

Dit landschap is gevormd door de historische zandafgravingen. Je vindt er open zandvlakten en begroeide duinen, wat een uniek ecosysteem vormt voor verschillende plant- en diersoorten.

Heidevelden

De heidevelden in De IJzeren Man zijn typisch voor deze regio. Ze bieden een thuis aan vele zeldzame en bedreigde soorten flora (planten) en fauna (dieren). De heide bloeit prachtig in de late zomer met paarse tinten van de bloeiende heideplanten.


Bossen

Het natuurgebied omvat uitgestrekte bosgebieden met een mix van loof- en naaldbomen. Deze bossen bieden schaduwrijke wandelpaden en een habitat voor veel vogels en andere dieren.


Vennen en plassen

De naam 'De IJzeren Man' verwijst naar een grote plas die in dit natuurgebied ligt. Daarnaast zijn er meerdere kleinere vennen en waterpartijen, die bijdragen aan de biodiversiteit en mogelijkheden bieden voor watervogels en amfibieën. De vennen en plassen zijn bij uitstek de plek voor waterjuffers en libellen. 


Moerasgebieden

Rondom de vennen en plassen vind je moerasachtige gebieden met rietvelden en andere waterminnende beplanting. Deze gebieden zijn belangrijk voor de waterhuishouding en vormen een broedplaats voor meerdere vogels.


Open graslanden

Naast de heide en bosgebieden zijn er open graslanden te vinden. Deze worden vaak gebruikt voor begrazing en zijn een overgangsgebied tussen de andere landschappen.

NMC_Logo-Footer.png

Samen met onze kernpartners streven we naar een duurzame samenleving met respect voor de natuur en het milieu.

bekijk onze partners

Contact

Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert

+31 (0)495 – 52 48 93


Openingstijden

Zomertijd:
1 april tot 31 oktober
Ma t/m vrij: 10.00u tot 17.00u
Za & zo: 13.00u tot 17.00u

Wintertijd:
1 november tot 31 maart
Ma t/m vrij: 10.00u tot 16.00u
Za & zo: 13.00u tot 16.00u